Taiteen tuntemuksen kurssi työpajoissa opiskeleville

Taiteen tuntemuksen -kurssi on edellytys päättötodistuksen saamiselle.

Kurssi täydentää syventäviä opintoja ja se suoritetaan varsinaisten viikkotuntien ulkopuolella. Suoritettu kurssi edellyttää osallistumista neljään opintokertaan. Kursseja tarjotaan vuosittain sekä syys- että kevätlukukaudella, ja opintokertoja voi koota useamman lukuvuoden aikana.

Suoritukset kirjataan oppilasrekisteriin. Ohjelma uusiutuu vuosittain, mutta suosituimmat opintokerrat pidetään useamman kerran.

Taiteen tuntemus -luentojen aiheina ovat olleet kuvataiteeseen liittyvät ammatit. Puhujina ovat olleet mm. elokuvaohjaaja Mikko Remes, vaatesuunnittelija Noora Niinikoski, keraamikko Kirsi Kivivirta, kuvataiteilija Salla Tykkä, tekstiilitaiteilija Tanja Orsjoki, valokuvaaja Sandra Kantanen, arkkitehti Tuomas Siitonen, kuvanveistäjä Pekka Jylhä, kuvataiteilija Helena Hietanen, kuvataiteilija Jani Leinonen, valokuvaaja Susanna Majuri, taiteilija Anssi Kasitonni, muotoilija Anne Mustarastas, kuvataiteen tohtori Marjatta Oja, graafinen suunnittelija Aimo Katajamäki, vuoden nuori taiteilija 2015 Ville Andersson ja kuvataiteilija Anna Tuori.

Taiteen tuntemuksessa 2015-2016

Taiteentuntemus
Tekstiilisuunnittelija Reeta Ek

4.3.2016 Taiteentuntemus 2/2016 klo 18.30-19.30 ja Päättötyöinfo 5 klo 19.30-20.30 | Espoon kuvataidekoulu, Weegee-talo, Akseli-luokka

Taiteentuntemuksen luennoitsijana toimii tekstiilisuunnittelija Reeta Ek (1979), joka on valmistunut Aalto Yliopistosta tekstiili- ja printtisuunnittelijaksi (TaM). Hän on kuvataiteilija, mutta koko ajan lisääntyvä kiinnostus pintoihin ja jatkuviin kuvioihin on vienyt hänet opiskelemaan tekstiilinsuunnittelua. Reeta on työskennellyt viime vuodet freelance-suunnittelijana tehden töitä muun muassa Marimekolle ja Lapuan Kankurille. Lue lisää: http://www.reetaek.com/about/.

Tilaisuus on tarkoitettu ensisijaisesti kuvataidekoulun päättötyöntekijöille sekä -ohjaajille, mutta muutkin kiinnostuneet ovat tervetulleita!

Nuoret 2015 -näyttely
11.12. klo 17.30-19.30 | Helsingin Taidehalli (Nervanderinkatu 3)

Tutustuminen Nuoret 2015 -näyttelyyn, jossa paikalla:

• kuviskummi, VTT, Nuorisotutkimusverkoston tutkimusprofessori, Aalto-yliopiston taidekasvatuksen dosentti ja HY:n sosiologian dosentti Tommi Hoikkala
  • taidemaalari ja näyttelyn jyryn puheenjohtaja Rauha Mäkilä
  • taiteilijoita, joiden teoksia esillä näyttelyssä: Minna Kallinen, Joakim Pusenius, Erica Nyholm ja Kaarlo Stauffer

Tervetuloa kuvataidekoulun päättötyöntekijät ja -ohjaajat sekä työpajojen oppilaat opettajiensa johdolla!

Taidemaalari Rauha Mäkilä
18.9. klo 18.30-19.30 | Akseli-luokka WeeGeellä

Rauha Mäkilän taiteessa on vaikutteita populaari- ja nuorisokulttuurin moninaisuudesta: muodista ja musiikista. Hänen maalauksensa ovat toisinaan kuin suoraan musiikkivideoista kirkkaine väreineen ja eloisine, kiiltävine pintoineen. Juhlinnan ja ilonpidon kuvasto ei kuitenkaan ainoastaan sisällä viileää ironiaa ja kritiikkiä vaan paljastaa kohteidensa perusteellisen vilpittömyyden, sekä varauksettoman nuoruuden ilon ihannoinnin. Mäkilän hektinen neonmaailma on välillä liikkunut kohti maanläheisempiä sävyjä, paljastaen nuoruuden melankolisemman mystiikan, hiljaisen voiman ja häilyvyyden erilaisten roolien välillä. Uusimmat työt pohtivat Mäkilälle ominaisen kuvaston kautta maailman tilaa. Taiteella hän vastaa tämän päivän lohduttomuuteen, kauneudella julmuuteen.

Valmistuttuaan Kuvataideakatemiasta 2007 häneltä on nähty useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla mm. Munch Galleryssä, New Yorkissa 2011; Nykytaiteen museo Kiasmassa, Helsingissä 2012 ja Amos Andersonin taidemuseossa, Helsingissä 2012. Hänen töitään sisältyy keskeisiin kokoelmiin Suomessa esim. Saastamoisen säätiön, Wihurin säätiön ja Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmiin. Mäkilän Harmony-näyttely on parhaillaan esillä Helsinki Contemporaryssa, ensimmäistä kertaa mukana on myös maalauksia paperille. Mäkilältä nähtiin edellisen kerran näyttely Helsinki Contemporaryssa elokuussa 2012. Hän on mukana lokakuussa 2015 avautuvassa ryhmänäyttelyssä Dark Days, Bright Nights. Contemporary Painting from Finland Kemper Museum of Contemporary Artissa Kansas Cityssä. Hän on ajankohtainen myös Taidehallissa marraskuun lopussa avautuvan Nuoret 2015 -näyttelyn juryn puheenjohtajana. http://rauhamakila.com/

Konservaattori Paula Niskanen
4.9. klo 18.30-19.30 | Akseli-luokka WeeGeellä

FM, konservaattori AMK Paula Niskanen on opettanut taide- ja kulttuurihistoriaa Metropolian
Ammattikorkeakoulussa vuodesta 2001. Huonekalukonservoinnin lehtorina hän on ollut vuodesta 2003. Paulalla on monipolvinen ura ja ammattitausta. Alkuaan hän opiskeli kieliä, josta hänelle on ollut hyötyä kaikessa mitä on tehnyt. Taidehistorian opintojensa kautta, 1980-luvulla, Paula pääsi mukaan Suomenlinnan linnoituksen ja rakennusten restaurointityöhön. Siten hän kiinnostui muotoilusta ja erikoistui konservoinnissa huonekaluihin sekä puuhun. Paulan erikoisalueita ovat mm. kiinalaiset ja japanilaiset lakkatyöt ja huonekalut.

Konservoinnin lehtorina Paula on ollut mukana useissa hankkeissa, opiskelijoidensa kanssa, eri puolilla Suomea ja maailmaa (Urajärven ja Louhisaaren kartanot, Transilvanian maalatut kirkot, Ruotsin historian museo Tukholmassa, Pekingissä ja Namibiassa).
Blogi Metropolia AMK:n oppilaiden konservointi-projektista Tukholmassa