Kuvataidekoululaiset Hanasaaressa

Kuvataidekoululaiset luonnonkauniissa Hanasaaressa Per Olov Janssonin jalanjäljissä

”Pellingin saaristo oli perheemme kesäpaikka siitä lähtien kun olin yksivuotias, vuonna 1921. Klovharun tuli maailmankuuluksi sisareni Toven saarena, ja Bredskärillä asui veljeni Lars. Äitimme Signe, taiteilijanimeltään HAM, piirsi kolme ainutlaatuista karttaa rakkaasta saariryhmästä. Olen kuvannut Pellinkiä 60 vuoden ajan. Kuvat, jotka valitsin näyttelyyn antavat saarten puhua, ja perheenjäsenet ovat mukana joissakin niistä”, kertoo Per Olov Jansson, jonka näyttely Arkipelago – valokuvia Pellingin saaristosta, oli esillä Hanasaaressa, Ruotsalais-suomalaisessa Kulttuurikeskuksessa syys-lokakuussa.

Osalla Espoon kuvataidekoulun oppilaista oli mahdollisuus tutustua P.O. Janssonin näyttelyyn sekä työskennellä Hanasaaressa yhdessä opettajiensa kanssa. Kokemukset taidetyöskentelystä Hanasaaren innoittavissa maisemissa olivat yksinomaan positiivisia. Osa oppilaista pääsi nauttimaan valokuvaamisesta ja akvarellimaalauksesta auringonpaisteessa, toisille mieliinpainuvan kokemuksen toi puolestaan mukanaan syysmyrsky ja saaren rantaan lyöneet vaahtopäät. Joka tapauksessa työskentely kuvataidekoululuokan ulkopuolella oli elämys, josta keskusteltiin luokissa retken jälkeen vielä useaan otteeseen. Maisemanvaihdos innosti katsomaan asioita ja paikkoja uudesta näkökulmasta sekä pohtimaan omaa suhdetta ympäristöön.